Een huis kopen: nieuwbouw of bestaande bouw?

Door op 4 Juni 2020

Als er wordt gedacht aan het kopen van een huis, wordt er meestal alleen gedacht aan bestaande woningen. Dit komt vooral omdat het aanbod nieuwbouwwoningen vrij beperkt is. Maar de keus is er wel degelijk. Sommigen willen niet anders, anderen moeten er juist niet aan denken. Waar kiest u voor? Onze makelaar Herbert Smit zet de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning voor u op een rijtje.

Belangrijkste punten voor oriëntatie

Herbert “Als ik een aspirant koper spreek die niet helemaal zeker is over de keuze voor nieuwbouw of bestaande bouw, dan nemen we altijd een lijstje door met de belangrijkste punten. Bij het kopen van een huis kan het namelijk zijn dat diegene zich niet oriënteert op het kopen van een nieuwbouwwoning. Terwijl er voor de koper misschien wel voordelen zijn, waardoor het juist interessant voor diegene kan zijn. Dat kan soms heel verrassend zijn. Andersom geldt dat ook voor de nadelen. Want die zijn er ook.”

Voordelen koop nieuwbouwwoning

  • De koopsom van de woning staat vast. Over de prijs kan niet worden onderhandeld.
  • Je wordt de eerste bewoner. Een frisse start in je eigen huis. Keuken, badkamer en indeling, alles kan je zelf bepalen. Het wordt echt jouw eigen stek.
  • Duurzaam. Omdat in nieuwbouw de nieuwste technieken worden gebruikt, ben je zeker van maximale isolatie, een goed energielabel en minimale stookkosten.
  • Weinig onderhoud. Het huis is hagelnieuw waardoor je de komende jaren geen onderhoud hebt. Ook heb je op diverse zaken garantie.
  • Vrij op naam. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je geen kosten koper. Dit kan behoorlijk schelen in de prijs.
  • Goede rente. Bij een hypotheek voor nieuwbouw gelden vaak betere (lagere) rentetarieven dan bij bestaande woningen.

Nadelen koop nieuwbouwwoning

  • Bezichtiging vanaf de tekening. Je kunt de woning feitelijk niet bezichtigen, de woning wordt gekocht van een tekening. Dit kan bij de oplevering van de woning soms tegenvallen.
  • Vaak geen vaste opleveringsdatum. Dit kan spanningen opleveren als je je eigen huis al hebt verkocht of als je je huur al hebt opgezegd. Opleveringen kunnen afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het weer (werkbare dagen).
  • Beperkte opties. Vaak is er keuze tussen optionele aanpassingen en verbouwingen. Echter je hebt niet de vrijheid zoals je die zou hebben als het je eigen bestaande woning betreft. Bovendien kunnen extra aanpassingen in geboden opties heel kostbaar zijn.
  • Beperkt aanbod. Nieuwbouwwoningen zijn er in verhouding veel minder. Zeker bij ons in de Haagse regio. Er zijn vaak veel meer kopers dan er woningen zijn. Meestal resulteert dit in loting wanneer een project te koop komt.
  • Kosten tijdens bouw. Tijdens de bouw worden al kosten gemaakt. Deze kosten worden bij de koper in rekening gebracht, ook al woont deze er nog niet. Er is dus sprake van een lange tijd aan dubbele lasten.

Alles bij elkaar genomen komt het er op neer dat alle plussen en minnen worden meegenomen om tot een goede beslissing te komen. Uw aankoopmakelaar kunt u hierbij helpen.

Lees ook:

Een huis kopen volgens onze 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de keuze tussen een nieuwbouwwoning en bestaande bouw? Maak een afspraak met onze makelaar Herbert Smit. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopservice. Bel of WhatsApp 06-36584641 of e-mail naar herbertsmit@remax.nl
 

Naar boven