Een huis kopen om te verhuren

Door op 18 Juni 2020

De voordelen en risico’s van investeren met vreemd vermogen

We zien regelmatig dat particulieren een woning kopen om deze daarna te kunnen verhuren. Vooral de laatste 2 jaar zit dit enorm in de lift. Dat komt vooral omdat geld op een spaarrekening nauwelijks iets oplevert en de rente voor het aantrekken van vreemd vermogen erg laag is. Onze makelaar Bert van der Krogt vertelt waarom een huis kopen om te verhuren nu een interessante investering kan zijn.

Populaire wijken

Bert: “In Leidschendam en Voorburg merken wij dat in bepaalde wijken bepaalde woningen populair zijn voor particuliere beleggers. Appartementen in de prijsklasse tot circa 230.000 euro, bijvoorbeeld in de wijken Prinsenhof en De Heuvel in Leidschendam en de wijk Voorburg-Noord, worden graag gekocht door deze groep investeerders. Het rendement op de te verhuren woning kan interessant zijn. Bovendien zijn de laatste jaren de huizenprijzen enorm gestegen, wat nog eens zorgt voor een bonusrendement, wanneer u de woning te zijner tijd verkoopt. Toch zijn er ook zaken waar u rekening mee dient te houden wanneer u besluit om een woning te gaan verhuren.”

Rendement met vreemd vermogen

“Het investeren in vastgoed brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo beschermt het goed tegen inflatie. Dit omdat de huurinkomsten en de waarde van het vastgoed historisch gezien meestijgen met de inflatie. Wanneer je vreemd vermogen aantrekt zoals met een hypotheek voor het kopen van een huis dat je wilt verhuren, dan kun je ook over dit vreemde vermogen rendement maken. Dit noem je het 'hefboomeffect'. Zo kun je met een eigen inbreng van bijvoorbeeld € 60.000,- aangevuld met een hypotheek van € 140.000,- een rendement maken over € 200.000,- in plaats van alleen over het ingebrachte bedrag van € 60.000,-.”

Invloed op rendement

“Een ander voordeel is dat je als eigenaar investeert in iets tastbaars en hiermee deels zelf invloed hebt op de inkomsten die uit de belegging voortvloeien. Het laten opknappen van een badkamer, keuken of het creëren van een extra slaapkamer kan leiden tot een hogere huurprijs. Dit komt het rendement weer ten goede”.

Risico’s verhuur

Zoals met iedere belegging zitten er echter ook risico’s aan het verhuren van een huis. Let daarom goed op de volgende zaken:

 • Kosten bij leegstand
  “Er is kans op leegstand als er geen passende huurder te vinden is. De lasten die u aan de woning heeft, zoals VvE-kosten en de hypotheek, lopen door. Ik adviseer daarom altijd om een redelijke huurprijs te vragen, zodat er snel een goede huurder te vinden is en de kans op leegstand vrijwel nihil is. Leegstand bepaalt immers ook uw rendement op uw vermogen.”
 • Teveel betalen bij de aankoop
  “Uw directe rendement hangt natuurlijk af van de kostprijs van uw investering: de aankoopprijs van de woning. Het is daarom van belang om vooral in de fase van het zoeken naar uw investering de aankoopprijs van de woning in de gaten te houden. Ik adviseer altijd om vooraf de rekensom te maken om te weten wat uw rendement zal gaan worden.”
 • Regels voor verhuur
  “Ook gelden er veel regels in het Nederlandse huurrecht die met name de huurder sterk beschermen. Er kunnen ook veiligheidsvoorschriften zijn waaraan u dient te voldoen en kunnen er gemeentelijke regels zijn aan hoeveel mensen er verhuurd mag worden.”
 • Vermogen zit vast
  “Daarnaast is uw vermogen minder snel voorhanden dan bijvoorbeeld bij aandelen die je binnen korte tijd kunt verkopen zodat u uw geld weer tot uw beschikking heeft. Als u uw belegde woning te gelde wilt maken heeft dat wel wat voeten in aarde. Zo zijn er verkoopkosten, notaris- en kadasterkosten. Bovendien kost het verkooptraject tijd en kan het even duren voordat de geschikte koper is gevonden.”

Gelukkig is het met de juiste expertise en strategie heel goed mogelijk om verantwoord en veilig te investeren in vastgoed en hierbij een mooi rendement te maken.

Lees alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Maak een afspraak met onze makelaar Bert van der Krogt. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor het aankopen van een woning voor verhuur. Bel of Whatsapp naar 06-29032858 of e-mail naar bertvanderkrogt@remax.nl

Naar boven