Huis kopen en dan uw huis verkopen? Of andersom?

Door op 2 Januari 2020

Wanneer u verhuisplannen heeft zal ongetwijfeld deze vraag opspelen. Wat is wijsheid? Eerst een huis kopen en dan uw eigen huis verkopen? Of toch maar eerst verkopen en dan kopen? Onze makelaar Bert van der Krogt brengt raad.

Kopersmarkt vs verkopersmarkt

Bert: “ De volgorde van kopen en verkopen hangt helemaal af van het soort woningmarkt waarin je je begeeft. Is het een kopersmarkt of juist een verkopersmarkt? In een kopersmarkt hebben de kopers het voor het zeggen. Woningen staan dan vaak lang te koop en prijzen worden verlaagd omdat er te weinig geïnteresseerden zijn. De woningcrisis van enkele jaren geleden is hier een goed voorbeeld van. In een verkopersmarkt is er meer vraag dan aanbod voor woningen. Verkopers hebben dan een sterke positie. Je krijgt dan veel biedingen op je huis en dikwijls wordt er boven de vraagprijs geboden.”

Eerst huis kopen

“Op dit moment zitten we in een verkopersmarkt. We zien dat veel woningen boven de vraagprijs worden verkocht en dat woningen steeds vaker tegen hogere prijzen op de markt komen. Daarom adviseer ik mijn klanten om eerst een huis te kopen en dan de huidige woning te verkopen. Het kan in deze hectische tijd namelijk erg lastig zijn om een passende woning te vinden. Daarbij is het verkopen van de huidige woning vaak geen probleem.”

Dan huis verkopen

“Ik raad aan om wel eerst alles 'klaar' te zetten voor de verkoop van de huidige woning. Laat je alvast informeren door een makelaar die bekend is bij je in de buurt. Als de klik er met deze makelaar is, kunt je met hem of haar de opdracht geven om het huis te verkopen. De makelaar kan alvast alles in het werk zetten voor de verkoop. Formulieren kunnen worden ingevuld, de foto's, plattegronden en video van de woning kunnen alvast worden gemaakt. Kortom je kunt dan rustig de tijd nemen om alles te regelen.”

Veel bezichtigen

“De woning staat nu helemaal klaar voor de verkoop, maar is nog niet zichtbaar op de markt. Ondertussen ga je zelf op zoek naar een woning en kun je afspraken voor bezichtigingen inplannen. Bekijk vooral veel woningen van binnen. Want hoe meer woningen je ziet die je niet leuk vindt of wilt, hoe beter je uiteindelijk weet wat je wél wilt.”

Bieden en verkopen

“Als je het huis waar je naar op zoek was hebt gevonden, kun je het biedingstraject aangaan. Laat je hierbij adviseren door je makelaar. Hij of zij weet alles van onderhandelingen en biedingen. Als er uiteindelijk een huis door jou is aangekocht, kan uw huidige woning die klaar staat voor de verkoop, door één druk op op het toetsenbord te koop worden gezet. Nu kan de verkoop van het huis echt beginnen.”

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel ons kantoor 070-3016060 of neem online contact met ons op.

Naar boven