Huis kopen & bieden

Door op 19 Augustus 2021

Wanneer bieden boven de vraagprijs?

Eindelijk, u heeft uw droomwoning gevonden. Nu nog kopen en dat is met deze krappe woningmarkt nogal een uitdaging. Er zijn zoveel kapers op de kust. Gaat u akkoord met de vraagprijs of gaat u boven de vraagprijs bieden om zeker te weten dat u de gelukkige eigenaar wordt? Onze makelaar Bert van der Krogt brengt helderheid in biedingen.  

Meer belangstellenden

Bert: “Tijdens de vele bezichtigingen die wij de laatste tijd op woningen uitvoeren, wordt ons regelmatig gevraagd wat er geboden moet worden om de koper van de woning te worden. Er zijn op dit moment namelijk veel meer belangstellenden, dan dat er woningen zijn die worden aangeboden.”

Eén partij dienen

“Als wij als verkoopmakelaar werken, kunnen we kopers geen advies geven over het bieden op een huis. Wij behartigen op dat moment namelijk alleen de belangen van de woningeigenaar en kunnen maar één partij dienen. Anders is er sprake van belangenverstrengeling. Als verkoopmakelaar zorgen wij ervoor dat de woning zo goed mogelijk wordt verkocht. Naast een acceptabele prijs zijn eventuele roerende zaken en de oplevering ook van belang.”

Hoeveel wilt u bieden?

“Het zoeken naar een woning is altijd een spannende tijd. Na het surfen op internet en het afstruinen van etalages van makelaars, komt de tijd van bellen met de makelaars met als hoogtepunt de bezichtigingen. Na de periode van bezichtigen, komt het er echt op aan: u moet bepalen hoeveel u wilt bieden. Eigenlijk is het onmogelijk en soms zelfs onverantwoord, om zonder marktonderzoek te bieden op een woning. De marktwaarde van een woning wordt namelijk bepaald door vele verschillende factoren.”

Van horen zeggen

“Tijdens bezichtigingen merk ik dat veel mensen zich laten leiden door de vraagprijs. Regelmatig hoor ik opmerkingen zoals 'ik bied 35.000 euro boven de vraagprijs', of 'ik bied 10% boven de vraagprijs'. Als ik dan vraag hoe ze aan dit percentage of bedrag komen, vertelt men vaak dat ze dit doen omdat ze dit vaker hebben horen zeggen…”

Vraagprijs reëel?

“Goed om te weten is dat de vraagprijs geen vast gegeven is. De vraagprijs is ingezet door de makelaar en/of de verkoper. Het kan dus voorkomen dat een verkoper bepaalt dat de vraagprijs hoog wordt ingezet. Het komt er dan eigenlijk op neer dat deze niet reëel is. Als een koper dan gaat bieden zoals bovenstaand voorbeeld, betekent dit dat er extreem te veel wordt betaald voor de woning. Wij zien soms gevallen dat er zomaar 30.000 tot 60.000 euro boven de marktwaarde wordt uitgegeven. Dat is natuurlijk zonde!”

Overwaarde en verlies 

“Dit hoeft op dit moment overigens niet direct te betekenen dat een koper in financiële problemen komt. De rentelasten kunnen immers laag zijn, gezien de huidige lage tarieven. Echter als de eigenaar op een gegeven moment de woning weer wil verkopen, zal het teveel betaalde bedrag drukken op de overwaarde, of erger nog een flink verlies kunnen opleveren.” 

Kennis van de aankoopmakelaar

“Wij kunnen het niet vaak genoeg adviseren, laat u bij het kopen van een huis begeleiden door een aankoopmakelaar die bekend is in de buurt. Een makelaar houdt zich iedere dag bezig met het bezichtigen van woningen en vraagprijzen, onderhandelingen en koopsommen. Hij of zij is veel beter in staat om een reële waarde van een woning te kunnen bepalen.”

Wilt u een huis kopen in Haaglanden en meer weten over biedingen? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling en expertise van de woningmarkt in Haaglanden.

Lees ook:
Een huis kopen om te verhuren
Een huis kopen begint met goed onderzoek
Uw huis kopen in 7 stappen
Bieden op een huis, samen op weg naar de laagste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of een huis verkopen? Maak een afspraak onze makelaar Bert van der Krogt. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. Bel ons kantoor 070 3016060 of neem online contact met ons op.

Naar boven