Een woning kopen tijdens de coronacrisis

Door op 10 November 2020

Is dit wel een goed idee?

Het coronavirus treft ons allemaal en heeft een grote invloed op de woningmarkt. We hebben gemerkt dat veel woningzoekenden vragen hierover hebben. Is dit bijvoorbeeld het juiste moment om een woning te kopen? Welke maatregelen moet u overwegen? Wat is er tijdens dit proces eigenlijk veranderd? Onze makelaar Ivo Cornet beantwoordt de meest gestelde vragen.

1- Is het nu wel een goed moment om een woning te kopen?

Het woningaanbod is nog steeds krap en de vraag is erg groot. Ivo: “De banken geven aan dat op korte termijn de kans op prijsdaling van woningen erg klein is. Maar als deze crisis lang duurt en veel mensen hun banen verliezen, dan heeft dat natuurlijk een negatief effect op het vertrouwen in de woningmarkt. De rentetarieven zullen wel een beetje stijgen, maar ze blijven laag. Voorlopig is dit nog steeds voordelig want hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen voor je woning. Dus ja, dit is een goed moment om een huis te kopen."

2 – Kan ik nog wel woningen bezichtigen?

“Wanneer je interesse hebt in een woning, wil je die natuurlijk ook even bekijken. We raden je aan om eerst de presentatie en bijbehorende documenten goed door te lezen. Maak pas een afspraak als je zeker weet dat je de woning wilt bezichtigen. Zo voorkomen we onnodig bezoek en de kans op besmetting. Tijdens de bezichtiging van de woning gelden de huidige coronamaatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Zo kan een woning door maximaal 2 personen tegelijk worden bezichtigd, als je niet verkouden bent of andere coronaverschijnselen hebt.”

3 - Waar moet je op letten tijdens het bezichtigen van een woning?

“Normaal gesproken komt er veel persoonlijk contact kijken bij het kopen van een woning. Er wordt onder andere contact gehouden met de verkoopmakelaar of verkoper, makelaar, taxateur en de notaris. Vanwege de coronamaatregelen moeten we dit minimaliseren. Het is dus ook mogelijk dat de makelaar je vraagt om de woning virtueel te bezichtigen.” Ook kun je rekening houden met:

  • Deurkrukken en leuningen worden voordat de bezichtiging plaatsvindt gedesinfecteerd
  • Er is geen bezichtiging mogelijk wanneer je last hebt van verkoudheidsverschijnselen (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging)
  • Per bezichtiging mogen er maximaal 2 personen (exclusief aankoopmakelaar) aanwezig zijn
  • De eigenaar van de woning is niet aanwezig tijdens de bezichtiging
  • Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden en er worden geen handen geschud
  • Er worden mondkapjes en handschoenen gedragen
  • Tijdens de bezichtiging niks aanraken
  • Probeer de bezichtiging zo kort mogelijk te houden

4 - Wat betekent de coronacrisis voor de financiering van mijn huis?

“Op dit moment is het erg druk bij de hypotheekadviseurs en geldverstrekkers. Dit komt vooral door zogenaamde ‘oversluiters´. Dit zijn mensen die eigenlijk niet verhuizen, maar wel een nieuwe hypotheek afsluiten en zo profiteren van een lagere rente. Daarom kan je het beste rekening houden met een langere doorlooptijd van je aanvraag. Het kan in deze coronatijd ook gebeuren dat een taxateur, hypotheekadviseur of notaris onverwacht ziek wordt. Voor de zekerheid kun je deze situatie voorzijn door in te stemmen met een wijziging van de financieringsperiode van minimaal 8 weken. Als je de financiering niet kunt regelen, kun je de aankoop alsnog annuleren."

5 - Is er enige verbetering?

“Wat de coronacrisis ons wel geleerd heeft is werken op afstand. De digitale mogelijkheden zijn er vooral op vooruitgegaan. Dit heeft weer geleid tot een grote versoepeling van bepaalde processen. Hypotheekadvies, acceptatie en identificatie kan nu ook op afstand. We verwachten dat deze crisis het hypotheekproces van banken blijvend zal veranderen. Ze zijn in ieder geval flexibeler geworden in het annuleren van hypotheekaanvragen. Wordt er een hypotheekaanvraag geannuleerd als gevolg van de coronacrisis, bijvoorbeeld door werkloosheid, dan rekenen ze tijdelijk geen annuleringskosten.”

De coronacrisis maakt het vinden van een woning er niet gemakkelijker op. Desondanks is het nog altijd een goed moment om een woning te kopen. Ook met de diverse maatregelen en aanpassingen kun je een goed idee krijgen van de nieuwe woning. En met de huidige hypotheekrente kun je nog veel financiële voordelen behalen. Onze aankoopmakelaars vertellen je hier graag meer over.

Lees ook:

Een huis kopen begint met goed onderzoek
Een huis kopen: nieuwbouw of bestaande bouw?
Een huis kopen om te verhuren
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Meer weten over het kopen van een huis in Haaglanden? Maak een afspraak met onze makelaar Ivo Cornet. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-55186458 of e-mail naar ivocornet@remax.nl

Naar boven